0
0

香港特區政府前財政司司長曾俊華近日在社交媒體透過電影《金手指》分享了他對香港金融中心地位的看法,指出當年佳寧案嚴重破壞了香港的聲譽,並促使政府進行了全面的金融改革。他強調香港的金融中心地位來之不易,並提到了香港的優勢和面臨的赤字問題。

曾俊華強調,香港的國際金融中心地位來之不易,任何環節的失守都有可能損害外界對香港的信心,而了香港面臨的結構性赤字問題。他表示,要擺脫赤字,除了增加收入外,減少開支是最傳統的方法。然而,減少開支可能會影響到公務員人數和一些社會服務,這是一個痛苦且不受歡迎的措施。但如果不採取行動,香港可能像美國一樣陷入借貸困境,「要借貸度日」,反問「將呢個「還債」重擔,交畀下一代,甚至乎下幾代人,又係咪公平呢?」。

曾俊華社交媒體全文

早幾日,我去咗睇《金手指》,捧吓本地嘅製作。呢套港產片,係取材自轟動一時嘅佳寧案,我諗資歷有番咁上下嘅老友,一定記得呢宗大案,年輕嘅朋友,恐怕對呢件事會冇乜印象,但係呢件案,我覺得可以話係,推動香港日後作為國際金融中心嘅轉捩點。

佳寧案係香港開埠以來,涉案金額最大嘅金融騙案,雖然案件喺四十年前發生,但係涉及呢宗案嘅一啲主角,包括詹培忠同林秀峰,至今仍然在世,我都認識佢哋。呢單世紀騙案,唔單止令小股民欲哭無淚,更加嚴重破壞香港作為國際商業金融中心嘅聲譽。有見及此,當時嘅政府,睇到香港有必要進行全面、徹底嘅金融改革。結果香港花咗幾十年時間,重整成個金融系統、監管制度、提高上市公司嘅透明度等等,結果令到香港可以變身,成為繼倫敦同紐約之外,第三個國際金融中心。到今時今日,我相信唔會有可能,喺香港嘅市場,再出現好似佳寧呢類案件。

香港嘅金融中心角色,連國家都珍而重之,所以喺八十年代起草《基本法》嘅時候,都特別加入第 109 條,列明「香港特別行政區政府提供適當的經濟和法律環境,保持香港和國際金融中心地位」,睇到北京都認為,香港保持國際金融中心地位,唔單止對香港,而且對內地嘅經濟發展,亦都係非常重要。

喺我做財政司司長嗰十年,有唔少國家嘅官員都特登嚟香港,想向我哋取經,睇下點樣先至可以成為另一個國際金融中心。我都冇吝嗇、好願意同佢哋分享香港嘅經驗。我知道後嚟有一啲地方,直頭跟埋我哋做交易所法例、稅制安排,以至金融制度,但係都冇辦法成為一個國際金融中心。事關要成為一個國際金融中心,除咗自身嘅制度安排,仲要有好多條件嘅配合,包括地理位置適中,出入自由等等。香港位處亞洲嘅中心位置,去亞洲大部分國家,都喺 5 個鐘頭以內,又係中國嘅南大門,呢個天然地理優勢,本來好多地方,恨都恨唔到。過去香港就做咗好多基建,包括起新機場,同相關接駁嘅道路基建,仲要有大量選擇,俾啲做生意嘅人,可以飛到世界唔同嘅地方,就係希望吸引更多飛機飛經香港,匯聚世界各地嘅人才,同埋做唔同生意嘅人。

另外,當然要有健全獨立嘅普通法法律制度、公開自由嘅市場,對市場友善同穩定嘅政策,唔會朝令夕改,因為生意人最著重可預知性;仲有我哋同美元掛鈎嘅聯繫匯率,可兌換嘅港元貨幣同低稅制。香港呢個國際金融中心地位,真係得來不易,如果任何環節失守,都有機會損害外界對香港嘅信心,呢個幾代人辛辛苦苦建立起嚟嘅地位,就會全面脫色。

講開又講,上個禮拜個 post,引起唔少迴響,有部分朋友對我提及,認為當局要喺支出方面「放血」有意見,仲以為我係叫政府,加大開支「放水」派錢,所以希望同大家再分享多少少我嘅睇法。

不認還需認,我哋已經進入結構性赤字嘅年代,如果我哋要擺脫「赤的疑惑」,返回《基本法》所講嘅量入為出正常狀態,除咗要諗點樣增加收入,但係事實上,每一個財政司司長,喺每一年準備財政預算案嘅時候,都會用好多心機,諗吓可以點樣增加收入,所以到今日,我係好明白,可以用嘅工具確實係唔多,而每一個工具都會帶嚟唔少痛苦,喺今日嘅情況,最傳統嘅方法,都係要向支出方面入手,諗盡辦法,點樣可以喺唔會對民生造成重大影響嘅前題下,減少開支,以前我哋叫呢啲做「放血」。

Cut 開支,意味可能會影響到公務員嘅人數,或者一啲社會服務,呢個一定係痛苦同唔會受歡迎嘅措施,之不過再唔做嘢,香港日後可能會好似美國咁,要借貸度日,呢個對現今呢代人影響有限,但係下一代又點呢?將呢個「還債」重擔,交畀下一代,甚至乎下幾代人,又係咪公平呢?

#金手指
#佳寧案
#國際金融中心得來不易
#唔係我太悲觀
#放血唔係放水Photos from John Tsang 曾俊華’s post

更多曾俊華相關報導

曾俊華:未睇到有邊間公司真係用緊WEB 3.0模式營商

虛擬保險|Bowtie總保障額突破600億 目標保持每月5%增長

林鄭宣布不連任曾俊華fb不斷update贈慶? 同日推NFT助StartUp


更多最新最熱最有用財經金融地產資訊 請即登記成為Finance730會員

歡迎讀者投稿,稿件請投至finance730hk@gmail.com

▼追蹤Finance730 動向 官方網頁

▼緊貼最新市場走勢? Facebook

▼投資教室 專題研究? YouTube

▼消閒生活 時尚品味? Instagram

更多最新最熱最有用財經金融地產資訊 請即登記成為Finance730會員

歡迎讀者投稿,稿件請投至finance730hk@gmail.com

▼追蹤Finance730 動向 官方網頁

▼緊貼最新市場走勢? Facebook

▼投資教室 專題研究? YouTube

▼消閒生活 時尚品味? Instagram

發佈回覆